NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Piet de Wit
(1934 - 2023)

Boven: Piet de Wit

In ons blad nr. 42 stond een rouwadvertentie van Piet de Wit uit 't Zand,
die op 15-10-2023 op 88-jarige leeftijd is overleden.
Daar willen we toch even bij stilstaan.

In de Kortebaan Special 2024 (nr.16) van het weekblad Draf&Rensport stond
een artikel over het Kortebaandorp 't Zand en de Familie De Wit.
We hebben het stukje over De Wit hier overgenomen.
Auteur: Hans Huiberts

Titel: In ’t Zand heet bijna iedereen De Wit

Het kleine Noordhollandse dorp ‘t Zand, niet ver van Schagen, is een drafsportbolwerk. Dat komt door de traditionele kortebaan en door het feit dat de liefhebberij voor harddravers vaak van vader op zoon werd doorgegeven. We geven een voorbeeld met de familie De Wit, maar ook de vroeger bekende trainer-pikeur Piet Strooper kwam uit dit dorp.‘t Zand is een kweekvijver voor de drafsport, net als veel andere kortebaandorpen.

Het Land De Wit
In de kop van Noord-Holland komt de familienaam De Wit heel veel voor, zeker ook in en rond ’t Zand. Er is zelfs een natuur-cultuurgebied dat “Land De Wit” heet, naar de laatste bewoner, die er boerde. De huidige eigenaar Landschap NH heeft het over een uniek “kadetjes-weiland”. Eigenlijk is heel ’t Zand en omgeving het “Land De Wit”, want veel bewoners dragen die naam. Eén van mijn beste Castricumse vrienden, al sinds mijn HBS-tijd, heet Henny de Wit. Zijn grootvader komt vanzelfsprekend uit ’t Zand.
In het Jubileumboek van de KB-Vereniging wemelt het van de De Witten, vooral bestuursleden, maar ook als deelnemer. Al in de 3e kortebaan, in 1905, deed het werkpaard Adolf van boer Andries de Wit mee. Zijn boerderij stond aan de Belkmerweg in ’t Zand. Eerst reden ervaren pikeurs met zijn paarden, maar in 1919 mocht zijn 20-jarige zoon Siem het proberen. Hij won meteen met hun merrie Jetni W en was in de jaren daarna met haar succesvol in veel dorpen in de regio, waarbij in 1923 nogmaals in ’t Zand.

Boven: De jonge Siem de Wit met de kortebaancrack Jetni W,
rond 1920.

Siem de Wit
Op latere leeftijd werd Siem bestuurslid van de KB-vereniging. Hij was ook boer op de familieboerderij aan de Belkmerweg en had 12 kinderen, waarvan vooral de broertjes Dries en Piet de Wit ook met het dravervirus werden besmet.

Piet en Dries de Wit
Dries volgde zijn vader op als boer en Piet werd hoefsmid. Samen hielden zij later harddravers voor de langebaan. Ze gingen ook fokken en één van hun eerste fokproducten was de bekende ruin Yellow Six, die ze voor 1.000 gulden en 1.000 prijzengeld hebben verkocht aan hun neef Mees Dapper. Hij heeft er in de jaren 60 ruim 122.000 gulden mee gewonnen. Er volgden nog 8 minder geslaagde fokproducten. Uit een halfzus van Yellow Six fokten ze de Gouden Zweep-winnaar 1978 Jello, die met Giel van der Togt een winsom bereikte van bijna Hfl. 170.000. Zijn halfzus Libertine won bijna Hfl. 75.000. Zij hielden haar zelf en gingen er ook mee fokken. Later gingen de broers fokken met de merrie Normana uit de Zora-stam.

Piet en Ton de Wit
Nadat Dries ermee was gestopt, ging broer Piet alleen door met fokken. Hij hield zijn fokproducten vaak zelf en liet ze eerst trainen en rijden door zijn achterneef Jan de Wit uit het naburige dorp Beets. Piet’s zoon Ton de Wit werd ook hoefsmid en besmet met het bekende virus. De samenwerking met Hugo Langeweg begon, respectievelijk als trainer en hoefsmid. Ton werd ook hoefsmid bij Boko en Flevo. Vader en zoon gingen samen fokken en samen naar de koers. Ze fokten o.a. de goede Norma, Rob en Urania. Daarna volgden de klappers Zander en Andre W, beide klassiek winnaar, uit hun fokmerrie Norma. Later fokten ze uit een Boko-merrie de goede Galaxy W en uit de Love You-dochter Blush LM twee uitstekende topproducten: Jello W is inmiddels geëxporteerd en heeft in Zweden al een winsom bereikt van ca. € 82.000 bij een record van 1.11,8 en Kenzo W behoort tot de huidige Nederlandse top met een winsom van € 66.000. Piet de Wit is helaas in oktober 2023 overleden, maar gelukkig heeft hij de Gouden Zweep-overwinning van hun Kenzo W nog op Duindigt meegemaakt.

Boko Stables
Ton de Wit heeft als vaste smid bij Boko Stables er ook nog een andere samenwerking mee. De laatste jaren groeien zijn veulens na het afspenen daar op in de koppel met Boko's. Dat is succesvol gebleken, met o.a. Zander, Andre W, Jello W en Kenzo W.

Jim Veldman
Inmiddels is er een 5e generatie van deze familie actief in onze sport, alleen heet hij nu niet De Wit, maar Veldman. Piet is via zijn dochter Petra namelijk de opa (de père-de-mère) van de jonge pikeur Jim Veldman.


enkele paarden van (de Familie van) Piet de Wit

Boven: Yellow Six en Mees Dapper winnen hier de 1e heat
van het Kampioenschap van Groningen 1967, voor Anton (rechts),
Z The Saint (bles en blinker), Xeres (kap) en de rest.

Yellow Six was een van de eerste fokproducten van de broers Dries en Piet de Wit. De zoon van Double Six M koerste van zijn 2e t/m zijn 12e jaar, dus 11 jaar achter elkaar totdat het niet meer mocht en hij won elk jaar wel enkele koersen, totaal 46. Hij werd op latere leeftijd steeds beter en als 12-jarige zelfs één van de beste koerspaarden van ons land, met zijn jaarwinsom van bijna fl. 40.000. Hij werd uiteindelijk met zijn totale winsom van fl 122.225 de meest winnende van zijn jaargang, op afstand gevolgd door YYV met fl 72.635 en Young Six met fl 60.030. Reden om Yellow Six op te nemen bij de BN-ers in de Hall of Fame.
Click hier voor zijn pagina met veel meer foto's.
Ook toen gold al de regel van 10% fokpremie, dus daar
hebben de gebroeders De Wit volop van gepofiteerd.


Boven: Fokproduct Jello behaalt de zege in de Gouden Zweep 1973
met Giel v.d. Togt in Hilversum, voor de goed afkomende Gay Rodney.
Jello's winsom bedroeg bijna 170.000 gulden.

topper

Boven: Sweepstakes 2009 Hengsten:
Zander met een lachende Lindsey Pegram na de huldiging
met de eigenaren Ton (links) en Piet de Wit (rechts) uit 't Zand
en verzorger Gert-Jan de Vries.
Zander won in dat jaar ook de Troost-Derby en de Derby-Revanche.
Als 4-jarige was hij de beste van zijn jaargang.
Hij werd met een winsom van bijna 118.000 Euro de op één
(Zorba Oldeson) na meeste winnende draver van zijn jaargang.

topper

Boven: De halfbroer van Zander, Andre W, werd tweede in de Derby
en won de Fokkers Trofee en de Breeders Crown. Ook als 4-jarige
werd hij 2e in de Derby (achter Aida Boko) en won hij de Breeders Crown.
Net als zijn halfbroer werd hij als 5-jarige naar Zweden geëxporteerd, maar
kon daar door blessures geen goed vervolg geven.
Hij bleef steken op een winsom van 88.000 Euro.


Boven: Een nieuwe crack voor de Familie De Wit.
Kenzo W won de Gouden Zweep 2023. Een paard van hoefsmid Ton de Wit
uit 't Zand, die hem zelf heeft gefokt. Hier geniet hij (met rood T-shirt) na
op het stallenterrein van Duindigt. Samen met zijn familie.
Vader Piet de Wit was er ook nog bij (in de rolstoel); enkele maanden later
is hij op 88-jarige leeftijd overleden. Rechts verzorgster Judith Groen.
Pikeur van dienst was Finn Verkaik, wiens vader Wim (met pet)
er links ook bij staat.

Boven: De leerlingenkampioen 2022, Jim Veldman, is een kleinzoon
van fokker-eigenaar Piet de Wit uit 't Zand.
Het drafsportvirus is weer doorgegeven.




  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

< Mensen

Ned.drafsport

Ned. rensport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Diverse